Crematie in Zeist en de Utrechtse Heuvelrug

De overweging om voor een crematie te kiezen, is voor velen een principiële keus. Vaak zitten daar diepe gedachten en emoties achter. Mensen hebben een weloverwogen idee over de as bestemming. Niet zelden met ontroerende argumenten.

U bent vrij om zelf een crematorium te kiezen waar de crematie zal plaatsvinden. Vaak is het praktisch om de afscheidsplechtigheid ook in het crematorium te houden, maar dit kan natuurlijk ook bij u thuis, in een buurthuis of op een andere gepaste locatie.

Crematoria

Binnen onze regio zijn er vijf crematoria waar wij dagelijks mee samenwerken. Ze zijn allemaal erg stijlvol en hebben ieder hun eigen sfeer. Hieronder kunt u meer informatie vinden over de mogelijkheden. Voor specifieke vragen kunt u gerust bellen met 030-6913138.

Asbestemming

Soms is het voor iemand een troost dat de urn een mooie plaats in de woonkamer krijgt. Een ander legt uit dat het belangrijk is om te weten dat de as in de hanger van een kettinkje om de hals van zijn vrouw / haar man (en/of de kinderen) hangt…
Dit zijn grote en ingrijpende gedachtegangen. Niet alleen voor u, zeker ook voor uw man, uw vrouw en kinderen. De keus voor een crematie raakt veel mensen diep in het hart. Een keus waar moed, vertrouwen en liefde voor nodig is.

Niet zomaar een eenvoudige vraag, maar bij het zoeken naar een antwoord dat bij uw overtuiging past, kunnen we bij Uitvaartverzorging Van Tellingen met u meedenken.

Algemene nis

Na een crematie wordt de as in de algemene nis van het crematorium opgeslagen. De wet verplicht dat het crematorium de as een maand bewaart. In die maand kunt u rustig nadenken over wat u wilt dat er met de as gebeurt. De as wordt door het crematorium in een standaard urn bewaard. Na afloop van de maand kunt u de as gaan ophalen bij het crematorium. Er zijn vervolgens diverse as bestemmingen:

urn voor crematie

De as wordt verstrooid

Het verstrooien van de as is overal geoorloofd, echter op de uitdrukkelijke voorwaarde dat de eigenaar van de grond of het water daarvoor toestemming heeft gegeven. U kunt ook de as verstrooien op het strooiveld van het crematorium of van een begraafplaats. In Delhuyzen ligt het nationale strooiveld, hier kunt u altijd terecht. Ook is er de mogelijkheid om vanaf een schip of vanuit een vliegtuig de as van uw dierbare uitstrooien.

De as wordt bijgezet

Wie graag een plek wil hebben om naar toe te gaan, kan kiezen voor het bewaren van de as in een urn. Deze urn kan worden bijgezet in het columbarium (urnenmuur) van het crematorium of een begraafplaats, of in een urnengraf. Ook is bijzetting mogelijk in of op een bestaand particulier graf. U kunt de urn natuurlijk ook thuis bewaren.

De as wordt (in gedeelten) bewaard

U kunt ook de as verdelen over verschillende urnen. Op deze manier kunnen alle kinderen een eigen urn krijgen. Eventueel kunt u ook een klein deel van de as bewaren in een kunstvoorwerp of in een sieraad.

Verlenging algemene nis

De periode dat de as in de algemene nis van het crematorium wordt bewaard, kan worden verlengd. Hieraan zijn geringe kosten verbonden.

Voorbespreking

Het is verstandig om van te voren over een uitvaart na te denken. Zo komt u straks niet voor onverwachte beslissingen te staan.

Vraag nu een gratis en vrijblijvend voorgesprek aan.

Aanvragen

Mijn wensenboekje

Leg uw wensen rondom uw uitvaart zelfstandig vast in een ‘mijn wensenboekje’.

Deze kunt u hieronder gratis en vrijblijvend opvragen.

Aanvragen