In een uur als dit, wanneer diepe pijn
Als een open wond je met huid en hart omklemt
Voel ik dat er geen woorden bestaan om jou te troosten
Toch wil ik er zijn voor jou. Ik reik je een hand

Wat dient er te gebeuren nadat uw dierbare is overleden?

  • Neem contact op met de huisarts/huisartsenpost voor een verklaring van overlijden.
  • Neem contact op met de begrafenisondernemer (030-6913138).
  • Leg persoonlijke spullen klaar voor de verzorging en opbaring van de overledene. Denk onder meer aan kleding, bril, gebitsprothese, foto en sieraden.
  • Zoek adressen bij elkaar voor het versturen van de rouwkaarten. Leg de uitvaartpolis klaar.

Bij een overlijden moet als eerste contact worden opgenomen met de huisarts/huisartsenpost. In het ziekenhuis wordt dit voor u gedaan. Er zal een arts langskomen die officieel het overlijden zal vaststellen.

Hierna kunt u ons dag en nacht bereiken op het telefoonnummer 030-6913138. Wij zullen u vragen waar uw dierbare is overleden en waar diegene moet worden opgebaard. Dit kan thuis, in het verzorgingstehuis of bij een uitvaartcentrum bij u in de buurt. Naast onze eigen uitvaartcentra in Zeist en Amerongen kunnen wij gebruik maken van bijna alle uitvaartcentra, zo hoeft u nooit ver te reizen als u afscheid van uw dierbare wilt nemen. Ons uitvaartcentrum in Zeist beschikt over 24-uurskamers, zodat u iedere moment van de dag bij uw overledene op bezoek kan.

Tijdens het eerste telefoongesprek maken wij gelijk een afspraak om bij u langs te komen om in uw vertrouwde omgeving en in alle rust ‘de grote lijnen’ met u door te nemen van ‘de dingen’ die moeten gebeuren. Natuurlijk bent u ook van harte welkom bij ons op het uitvaartcentrum, Leeuweriklaan 2 te Zeist.

Laatste verzorging

Is uw dierbare thuis overleden dan zal in de meeste gevallen als eerste de laatste verzorging plaatsvinden (hieronder valt het wassen en aankleden van de overledene). U mag hier natuurlijk bij helpen als u dit wilt. Ook kunnen wij u deze taak geheel uit handen nemen.

Opbaren

Zoals hierboven al werd vermeld is het mogelijk om de overledene bij ons in het uitvaartcentrum op te baren. Wij hebben een uitvaartcentrum in Zeist(Leeuweriklaan 2) en in Amerongen (Holleweg 33). Ook kunnen wij gebruik maken van andere uitvaartcentra, zodat uw dierbare altijd in de buurt van uw woonadres kan worden opgebaard. Op afspraak kunt u gedurende de hele week bezoeken brengen.

Het komt ook geregeld voor dat de familie de overledene nog een paar dagen thuis wil houden. Wij kunnen uw dierbare op bed opbaren of in de uitvaartkist, met behulp van een koelplaat wordt het lichaam gekoeld waardoor de thuisopbaring meerdere dagen mogelijk is. Wij komen, in overleg, dagelijks langs om te controleren of alles goed verloopt met de thuisopbaring. Wij hebben eventueel ook kamerschermen, zodat u een apart hoekje kunt maken in bijvoorbeeld de woonkamer van uw huis.

Thanatopraxie

Bij een thuisopbaring kunt u ook kiezen om het lichaam te balsemen. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie weer een natuurlijke uitstraling krijgen. Was voorheen de enige optie om op te baren met behulp van koeling, door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er dus onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Ook zijn er cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling. Heeft u vragen hierover neem dan contact met ons op.

Eerste gesprek

In het eerste gesprek met de uitvaartverzorger worden de eerste beslissingen genomen en vastgelegd betreffende de uitvaart. Een van de beslissingen die wordt genomen is de keuze tussen een crematie en een begrafenis. Ook de locatie van de uitvaartdienst wordt bepaald. De afspraken met het crematorium of de begraafplaats worden tijdens dit gesprek telefonisch vastgelegd door de uitvaartverzorger. Denk van te voren goed na hoeveel tijd er nodig is voor de plechtigheid en de condoleance, verwacht u veel mensen? Vaak is er dan ook meer tijd nodig.

Begrafenis
Crematie

Rouwkaart

Het samenstellen van de rouwkaart kan niet lang op zich laten wachten. Het is van belang dat rouwkaarten op tijd worden verstuurd zodat betrokkenen op de hoogte worden gesteld van het overlijden en tijd kunnen vrijmaken voor de uitvaart. Er wordt bij ons naar gestreefd om in ieder geval de dag na het overlijden de rouwkaart te versturen.

Plechtigheid

In de dagen die hierop volgen zal er nagedacht worden over de invulling van de plechtigheid. Wordt het een kerkelijke dienst of gaat de familie zelf de gehele invulling van de plechtigheid verzorgen. Draagt u zelf de overledene naar binnen of laat u dit stijlvol doen door onze dragers? Wie zullen er allemaal gaan spreken, welke muziek wordt er afgespeeld? Ook kunt u in dit gesprek de gewenste consumpties voor na de uitvaart bespreken.

De uitvaart

Dan is de dag van de uitvaart aangebroken. De uitvaartverzorger heeft in een persoonlijk gesprek met u de hele dag doorgenomen, zodat u weet wat u kunt verwachten. Na de uitvaart krijgt u van ons het condoleanceboek mee. Aan de hand van de adressen in dit boek kunt u de dankbetuigingen sturen. Gebruikelijk is 4 tot 6 weken na de uitvaart.

Na de uitvaart

Mocht u behoefte hebben aan een afrondend gesprek dan kunt u een afspraak maken met uw uitvaartverzorger, wij kunnen u adviseren over de zaken na de uitvaart.

Enkele weken later worden de dankbetuigingen samengesteld, voor voorbeeldteksten kunt u contact met ons opnemen. Bent u er al eerder aan toe om dankbetuigingen te versturen, dan hoeft u ons alleen maar even te bellen voor een proefdruk.

Uitvaartverzorging Van Tellingen voor uw uitvaart

Mocht iemand in uw naaste omgeving zijn overleden dan kunnen wij de gehele uitvaart verzorgen. Ons doel is helder: de uitvaart moet precies zo lopen als besproken is met de familie. Maar wat misschien wel net zo belangrijk is, is de samenwerking gedurende de week voor de uitvaart. Daarom wordt u bij Van Tellingen vanaf het moment van het eerste contact tot en met de uitvaart begeleid door dezelfde persoon. Zo ziet u de hele week een vertrouwd gezicht. Benieuwd wie u kunt verwachten bij een gesprek? Op onze ‘Wie zijn wij‘ pagina stellen wij ons team aan u voor.