In een uur als dit, wanneer diepe pijn
Als een open wond je met huid en hart omklemt
Voel ik dat er geen woorden bestaan om jou te troosten
Toch wil ik er zijn voor jou. Ik reik je een hand

Wat te doen bij overlijden?

Wanneer een dierbare is komen te overlijden neemt u als eerste contact op met de huisarts/huisartsenpost. Is uw dierbare overleden in het ziekenhuis, dan wordt dit voor uw gedaan. Een arts dient namelijk het overlijden officieel vast te stellen.

Kies uw uitvaartverzorger

Vervolgens neemt u contact op met een uitvaartverzorger. Wij, Uitvaartverzorging Van Tellingen, helpen u graag om een passend en persoonlijk afscheid te organiseren. U kunt ons dag en nacht bereiken op het telefoonnummer 030-6913138.

Ter voorbereiding voor de laatste verzorging en opbaring van uw dierbare, is het handig om vast persoonlijk spullen klaar te leggen. Denk hier bijvoorbeeld aan kleding, bril, gebitsprothese, sieraden en een foto. Daarnaast kun u vast de uitvaartpolis klaarleggen en adressen bij elkaar verzamelen voor het versturen van de rouwkaarten.

Afspraak maken in een voor u vertrouwde omgeving

Tijdens het eerste telefoongesprek maken wij meteen een afspraak om bij u langs te komen in een voor u vertrouwde omgeving. In alle rust maakt u kennis met één van onze uitvaartleiders en neemt u samen in ‘grote lijnen’ door wat er moet gebeuren. In dit eerste gesprek kunt u vertellen wat uw wensen en verwachtingen zijn. Daarnaast vertellen wij u alles over de mogelijkheden en de keuzes die u dient te maken. Zo zorgen wij samen voor een passend en persoonlijk afscheid. Bij uitvaartverzorging Van Tellingen streven wij ernaar om de uitvaart precies zo te laten verlopen als besproken met de familie. Vanaf het eerste contact tot de uitvaart wordt u bij ons begeleid door dezelfde persoon. Zo ziet u de gehele week een vertrouwd gezicht.

In het eerste gesprek worden ook de eerste beslissingen genomen en vastgesteld betreffende de uitvaart. Zo neemt u de keuze tussen een crematie of een begrafenis. Ook wordt de locatie van de uitvaartdienst bepaald. Al tijdens dit gesprek worden de afspraken met het crematorium of de begraafplaats telefonisch vastgelegd door de uitvaartverzorger.

Begrafenis
Crematie

Laatste verzorging

Onder de laatste verzorging verstaan wij het wassen en aankleden van uw dierbare. Wij kunnen deze taak geheel uit handen nemen, maar u kunt er ook voor kiezen om hierbij te helpen. Zoals eerder aangegeven is het handig om vooraf vast persoonlijke spullen klaar te leggen, zoals kleding, bril, gebitsprothese, sieraden en een foto.

De rouwkaart samenstellen

Het samenstellen van de rouwkaart kan niet lang op zich laten wachten. Het is van belang dat rouwkaarten op tijd worden verstuurd. Zo worden betrokkenen tijdig op de hoogte gebracht en kunnen zij tijd vrijmaken voor het bijwonen van de uitvaart. Wij streven ernaar om in ieder geval de dag na het overlijden de rouwkaart te versturen.

Opbaren

Wij zullen u vragen waar uw dierbare is overleden en waar diegene moet worden opgebaard. U kunt kiezen voor een thuisopbaring, een opbaring in het verzorgingstehuis of bij een uitvaartcentrum naar uw keuze.

Thanatopraxie

Bij een thuisopbaring kunt u ook kiezen om het lichaam te balsemen. Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die er voor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Het lichaam van een overledene kan door thanatopraxie weer een natuurlijke uitstraling krijgen. Was voorheen de enige optie om op te baren met behulp van koeling, door het toepassen van deze vorm van tijdelijke balseming kan er dus onafhankelijk van de buitentemperatuur zonder koeling opgebaard worden. Ook zijn er cosmetische voordelen als gevolg van deze behandeling. Heeft u vragen hierover neem dan contact met ons op.

Het kan zijn dat u ervoor kiest om uw overleden dierbare nog een paar dagen thuis te houden. Wij kunnen uw dierbare dan opbaren op bed of in de uitvaartkist. Het lichaam wordt gekoeld met behulp van een koelplaat, zodat de thuisopbaring meerdere dagen mogelijk is. In overleg komen wij dagelijks bij u langs om te controleren of alles goed verloopt met de thuisopbaring. Wij hebben eventueel kamerschermen beschikbaar, zodat u een apart hoekje kunt maken in bijvoorbeeld de woonkamer van uw huis.

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om uw overleden dierbare op te baren in een uitvaartcentrum. Dit kan op ieder gewenst uitvaartcentrum, zodat uw dierbare altijd in de buurt kan worden opgebaard. Op afspraak kunt u gedurende de hele week bezoeken brengen. In Amerongen en in Zeist hebben wij een eigen uitvaartcentrum waar u gebruik van kunt maken. Bij het uitvaartcentrum in Zeist hebben wij 24-uurskamers. U ontvangt dan een eigen sleutel van de 24-uurskamer, waardoor u op ieder gewenst moment bij uw overleden dierbare op bezoek kunt. Natuurlijk kunnen wij ook gebruik maken van andere uitvaartcentra, zodat u nooit ver hoeft te reizen om uw overleden dierbare te bezoeken.

Plechtigheid

In de dagen daarna wordt nagedacht over de invulling van de plechtigheid. Wordt het een kerkelijke dienst of gaat de familie zelf invulling geven aan de gehele plechtigheid. Draagt u zelf de overledene naar binnen of laat u dit stijlvol doen door onze dragers? Wie zullen er allemaal gaan spreken? Welke muziek wordt er afgespeeld? Moeten er foto’s van uw dierbare worden getoond? U kunt natuurlijk gebruik maken van onze ruime aula’s in Zeist en Amerongen, maar uiteraard adviseren wij u over alle mogelijkheden voor een passende plechtigheid. Onze uitvaartleider denkt graag met u mee, zodat alles op de dag zelf soepel verloopt.

De dag van de uitvaart

Meestal vindt de uitvaart plaats vier tot zeven dagen na het overlijden. Samen met uw uitvaartleider heeft u in een persoonlijk gesprek de hele dag doorgenomen, zodat u weet wat u kunt verwachten. Wij doen er alles aan om deze dag precies te laten verlopen zoals met u besproken. Zo kunt later terugkijken op een mooi afscheid. Aan het eind van de uitvaart ontvangt u van ons een condoleanceboek. De adressen in dit boek kunt u gebruiken om dankbetuigingen te sturen. Gebruikelijk is vier tot zes weken na de uitvaart.

Na de uitvaart

Mocht u behoefte hebben aan een afrondend gesprek dan kunt u een afspraak maken met uw uitvaartbegeleider. Wij kunnen u adviseren over de zaken na de uitvaart.

Enkele weken later worden de dankbetuigingen samengesteld. Voor voorbeeldteksten kunt u contact met ons opnemen. Bent u er al eerder aan toe om dankbetuigingen te versturen, dan hoeft u ons alleen maar even te bellen voor een proefdruk.

Uitvaartverzorging Van Tellingen voor uw uitvaart

Is iemand in uw naaste omgeving overleden en wilt u graag meer informatie over: Wat te doen bij overlijden? Uitvaartverzorging Van Tellingen helpt u graag met deze stappen en kan de gehele uitvaart verzorgen. Ons doel is helder: de uitvaart moet precies zo lopen als besproken is met de familie. Maar wat misschien wel net zo belangrijk is, is de samenwerking gedurende de week voor de uitvaart. Daarom wordt u bij Van Tellingen vanaf het moment van het eerste contact tot en met de uitvaart begeleid door dezelfde persoon. Zo ziet u de hele week een vertrouwd gezicht. Neem contact met ons op voor meer informatie.